A tanulmánykötet a Veszprém reneszánsz kori emlékei című konferencia előadásainak bővebb, írott anyagát tartalmazza. A Reneszánsz Év 2008 veszprémi programsorozat záróeseményeként rendezett tudományos program napján, 2008. szeptember 18-án jelent meg.

Tartalmazza az 1940-ben megjelent Mátyás korának veszprémi emlékei című Gutheil Jenő-tanulmányt. A második írás szerzője – aki egyébként a könyv társszerkesztője – Rainer Pál régész, s előadásának címe: Veszprém városa a magyar középkor végén. Reneszánsz és adminisztráció blokkja képösszeállítás. Karlinszky Balázs levéltáros A veszprémi káptalan bevételei és gazdasági ereje a XV-XVI. század fordulóján címmel jelent itt meg. Ezt követi a második képes blokk A reneszánsz és Vetési Albert tárgykörben.

A reneszánsz művészet emlékei Veszprémben címmel írt tanulmányt Mikó Árpád művészettörténész, amelyhez a két képes egység címe: Reneszánsz építkezés és temetkezés, illetve Reneszánsz oklevelek és kódexek.

Koncz Pál régész A reneszánsz könyvkultúra emlékei Veszprémben és környékén címmel adott közre itt izgalmas írást. Az Ifjabb Vitéz János Veszprémi püspök címmel írt tanulmányt, melynek kapcsolódó képanyaga Reneszánsz kövek és címerek címmel került a könyvbe.

A záró tanulmányt Pandula Attila írta Beriszló Péterről, aki a török időkhöz híven jeles katona püspöke volt a királynék városának.

A kiadvány a kiemelten tematikus év apropóján a Laczkó Dezső Múzeum és a Művészetek Háza együttműködésében és számos támogató révén jött létre: NKA, OKM, Balassi Intézet, Veszprém MJV.

A könyv magas színvonalú, igényes megjelenésében jelentékeny szerepe van Oszkó Zsuzsa műtárgyfotósnak.