A kisprózás könyvben visszatérő kulcsszó a nosztalgia, az egészséges emlékidézés. Ezek nem egyszer látomásosak, mágikusak, avagy a szerző felidézett álmainak tartalmaként jelennek meg. A beszélő, mesélő sokszor kacsint össze velünk, amikor klasszikus magyar vagy világirodalmi kapcsolódásokat tár fel életében, életünkben.

Tungli M. Klára e könyve voltaképpen őszi kötet. Amikor a Szűz, a Mérleg, illetve a Nyilas jegyében jár a Nap, akkor éljük át azt az időszakot, amit a betakarítás, a kiegyensúlyozódás és mindezek reményteljessége mutat. De gondolhatunk a Skorpióra is, amikor a nagy veszteségek érnek bennünket és velük együtt élve ugyan, de van erőnk továbblépni a felemelő tennivalók felé. Ezek közé tartozik az is, amikor részről részre osztozhatunk vele azzal a szemléletben, hogy a közéletet figyelemmel kell kísérni, felelősen szükséges véleményt alkotni róla.

Az olvasó tehát filozofikus olvasnivalóhoz juthat ezzel az opusszal. Olyanhoz, amelyet mégis áthat a könnyű és cinkos humor. Ez a humor olykor az öniróniától válik még szimpatikusabbá, hitelesebbé.

A Nadi és Lara mindenkinek ajánlható. Vigasztalás a szerzővel egykorúaknak; remek felkészítés a fiatalabbaknak, miként viseljék magukat addig, míg abba a korba jutnak, amelyben most jár a könyv szerzője.

Vár Ucca Műhely Könyvek sorozat 46.