Az Észak-Dunántúl közelmúltban bemutatott képzőművészeti kiállításainak áttekintését adja meg Péntek Imre Megviselt papírmúzeum című szakkritikai- és tanulmánykötete. Az összeállításban nagy seregszemlékről szóló ismertetők, elemzések ugyanúgy olvashatók, mint jelentékeny alkotókról, esetenként életművükről szóló írások.

Vizuális régiónk kortárs művészeti életével ismerkedhetünk meg a József Attila-díjas költő, főszerkesztő szemüvegén keresztül, aki évtizedek óta – Árgus (1990), Pannon Tükör (2003) – szívügyének tekinti népszerűsíteni, értelmezni a nagyrégióhoz kötődő festő-, szobrász- és iparművészek alkotásait.

A kötet immár Péntek Imre második ilyen irányultságú írásgyűjteménye. Az előző a Vizuális kalandozások címet viseli. Ebben a kötetben Fejér, Somogy, Veszprém és Zala megyékbe kirándulhatunk a szerzővel, ha a vizuális művészetekre kerekedik kedvünk figyelmünket összpontosítani. A nagy és közös tárlatok közül rangosnál rangosabb seregszemlék rendhagyó tárlatvezetéseit olvashatjuk el. A tanulmányok sorának ezek a törzsírásai, hiszen Péntek Imre régóta szorgalmazza, hogy minél több társas megmutatkozás legyen a régióban, a hagyománnyá lett ilyen kiállításokat tartsák életben a szakma és a művészet finanszírozásában érintett hatóságok, szervezetek. Az írásokban meggyőzően érvel azokért is, akik kiestek a hagyomány áldásos köréből és újjáélesztésükért erőfeszítésre van szükség.

A kötet izgalmas seregszemle abban a tekintetben is, hogy a nagyrégióhoz kötődő jelentős szerzők megmutatkozásain keresztül munkásságukat, életműveiket is bemutatja. Magáért beszél a kötetben szereplő alkotók felsorolása.

Palotás József, Bischof Sándor, Ludvig Zoltán és Dániel, Budaházi Tibor, Vaszary János, Geszler Mária Ganzuly, Szurcsik József, Kotnyek István, Ferenczy Károly, Noémi és Béni, Pinke Miklós, Aba-Novák Vilmos, Bauer István, Tábori Csaba, Brückner János, Maurer Dóra, Szíj Kamilla, Gombos István, Gerzson Pál, Novotny Tihamér, Fekete György, Tánczos György, Filep Sándor, Párkányi Raab Péter, Pogány Gábor Benő, Orosz István, Bárdosi József, Hegyeshalmi László, Tóth Csaba, Baky Péter

(Vár Ucca Műhely Könyvek 57 – Veszprém)

A könyv a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.
www.nka.hu