Kántás mostani tanulmánykötete az elemzések, ismertetők után tartalmazza Petőcz András életrajzát, művei listáját és egy a róla született recepciókból való válogatást.

Petőcz András, József Attila-díjas költő hatvanadik születésnapja alkalmából készült a Vár Ucca Műhely Könyvek 56. kiadványa. A könyv Kántás Balázs kezdeményezésére jelent meg, aki a kiadás költségeit magára vállalta, így nem kellett külön pályázni országos vagy helyi pályáztatóhoz. A tisztelgő tanulmánykötet ötletét ezzel együtt szellemiekben is támogattuk, hiszen Petőcz irodalmi munkásságát mi is jelentősnek értékeljük. Ennek bizonysága többek között az is, hogy több alkalommal közöltünk írásokat, verseket a most ünnepelt szerző tollából.

Kántás mostani tanulmánykötete az elemzések, ismertetők után tartalmazza Petőcz életrajzát, művei listáját és egy a róla született recepciókból való válogatást.

Kántás Balázs annak az iskolának a tagja és híve, amely a közéleti, illetve köznapi felelősség küldetésével született irodalom létezése és életben tartásának jegyében értékeli a szerzőket, műveket. Ilyen szemlélettel írt tanulmányok a kötet darabjai is.

Petőcz András ezredforduló utáni tevékenységét veszi górcső alá, amelyet az irodalomtörténész szerint az indokol, hogy a fent nevezett időponttól a költő életművében poétikai fordulat következett be. Ezzel két tanulmány is foglalkozik. Recenziónak tekinthetjük a többi írást, amelyek az Európa rádió; A megvénhedt Isten és A macska visszatér című Petőcz-köteteket értelmezi, értékeli.

A kötettel a Vár Ucca Műhely Könyvek sorozat prózai, költészeti vonulata mellett tovább erősödött az irodalomtörténeti-, elméleti vonulat.

Vár Ucca Műhely Könyvek sorozat 56.