A kötet hátsó borítójának szövege:

„Kisebbségben élni általában nem kellemes. A többség mindent megtesz annak érdekében, hogy ezt a kellemetlen állapotot megszüntesse – oly módon, hogy erőszakosan vagy csupán nemtörődöm módon asszimilálja a kisebbségeket. Mivel a világ államainak nagy része többnemzetiségű és így többnyelvű ország, ez a folyamat rengeteg népet érint.....

Janus Desertus ebben a könyvecskéjében a kisebbségekkel való bánásmódot mutatja be a Medvebirodalom példáján. Minden kijelentése mögött tudományosan igazolt adatok állnak, ám a szakirodalmi hivatkozásokat a szerző – lévén, hogy ez a könyv szépirodalmi alkotás – mellőzni volt kénytelen.

Szerzőnk a kötet több fejezetében felhasználta a nemmedvék népköltészetének motívumait, így a világ teremtésének bemutatásakor is.

Janus Desertusnak már több irodalmi jellegű kötete látott napvilágot. Legyen elegendő a Pusztay Jánossal közösen írt közéLett (Tárcák és epigrammok, Genius loci 8, Szombathely 2006), 2007 (Tárcák és epigrammok 10, Szombathely 2007) és Veszélyzóna (Genus loci 13, Szombathely 2008) kötetekre utalni.

(A ferdítő)”

Vár Ucca Műhely Könyvek sorozat 28.

A könyv a Nemzeti Kulturális Alap jóvoltából jelent meg 2013-ban.