Carpe diem, mondja Horatius után kétezer évvel Búzás Huba is. Most viszont egy verseskötetben bomlik ki a felszólítás profán üdvössége, hogy felkavarja a manapság avíttnak hitt szokásnak hódolót, a versolvasással magát ápolni képes kultúrlényt. A furcsa felhívás közismertebb jelentése: Élj a mának, de ha szó szerinti fordításához ragaszkodunk – Szakaszd le a napot! –, akkor már ott is vagyunk Búzás Huba új könyvénél.

A Holt költők társasága című, a hollywoodi szellemiséget messze meghaladó filmben (? könyvben) a múlt homályából csodaszentencia árad szét a filmvásznon (oldalakon), aztán pedig a befogadó lelkében: Carpe diem!

Carpe diem, mondja Horatius után kétezer évvel Búzás Huba is. Most viszont egy verseskötetben bomlik ki a felszólítás profán üdvössége, hogy felkavarja a manapság avíttnak hitt szokásnak hódolót, a versolvasással magát ápolni képes kultúrlényt. A furcsa felhívás közismertebb jelentése: Élj a mának, de ha szó szerinti fordításához ragaszkodunk – vagy: Szakaszd le a napot! – akkor már ott is vagyunk Búzás Huba új könyvénél, amely az a varázsszót viseli a címében: Napranéző.

Életöröm és derű, aminek lírai és kimunkált megnyilvánulásait lelhetjük meg a könyv verseiben. Aki pedig valamit tudhat az életörömről, annak fontos élményanyagának kell lennie a szerelemről, hovatovább az erotikáról. Búzás Huba ilyen költő, miként azt az első Kávéillat és az itt méltatott Napranéző kötetekből egyaránt megtapasztalhatjuk. A Horatius-szentencia azonban mégis hibádzik annyiban, hogy ez a Búzás Huba-féle versszerzői alapállás az aktivitáson túl közelebbi rokonságban áll a néhai vágánsköltészet nagyjaiéval. Hovatovább a hellén-latin, a középkori örökkévalóság érzeménye gyakran áttűnik egy különleges időtlenségbe, ahol hol a hajnali völgyben, hol az alkonyi lankákon, mikor egy kisvárosi terecskén, mikor egy duruzsoló díva budoárjában a nyoszolyán pillanthatjuk meg a rejtelmes garabonciást, aki éppen rendhagyó csodát tesz, kigúnyol valamit, amit más fél pellengérre állítani, kacag a világon vagy elandalodik egy látványon, egy élethelyzeten.

Vár Ucca Műhely Könyvek sorozat 05.

Búzás Huba: Napranéző