A könyvecskében szereplő írások az első világháborút idézik meg az irodalom eszközeivel és őrzik a tragédia emlékét.

Fenti címmel jelent meg 2019 őszén az a kis összeállítást, mely a 2018-ban kiírt meghívásos prózaírói pályázat munkáit tartalmazza. A pályázat és kötet az Első Világháború Centenáriumának Veszprém Városi Emlékbizottsága késztetésére és támogatása révén jöhetett létre. A kötet előzménye ennek megfelelően a pályázat kiírása és a 2019. január 25-én lebonyolított ünnepélyes díjkiosztó volt. Éppen ezért tartalmazza a Babér és tölgy című könyvecske a pályázati kiírást, amely a pályázóktól olyan prózai alkotásokat vár, amelyek az első világháborút az irodalom eszközeivel idézik meg, őrzik a tragédia emlékét.

A kiadvány borítója és képanyaga a Művészetek Háza Veszprém által lebonyolított korábbi, 2015-ös rajz- és fotópályázatnak a munkáiból állt össze.

Természetesen tartalmazza a pályázatra meghívottakat, illetve a zsűri értékelése alapján megszületett helyezés szerinti sorrendben az írásokat. Az első helyezett ezen a pályázaton Éltető Erzsébet volt Papírkatonák című elbeszélésével. A második Zimonyi Máté 100 év derűje című családi emlékidézése. Harmadikként szerepel a dobogó ezen fokára került írás Csabai Mátétól, melynek címe A bábmester.

Fontosnak tartottuk a többi pályamű közreadását is. Egyrészt abból a célból, hogy megmutassuk, a megmérettetésre nevezettek valamennyien színvonalas művel jelentkeztek; másrészt, hogy az olvasók számára is nyilvánvalóvá váljék, miért született a minősítési sorrend.

A kötet végén adtuk először közre újabb hasonló tárgyú pályázatunkat trianoni témakörben. Abban bízunk, akinek ez az olvasnivaló a kezébe kerül, kedvet kaphat az újabb pályázaton részt venni vagy ismeretségi körében ajánlhatja. Ajánlhatja azért is, mert a Babér és tölgy bizonyság rá: pályázataink résztvevőit tiszteljük abban a tekintetben is, hogy a művek nyilvánosságát külön kiadványban biztosítjuk.