Csikász Galéria
VIKTOR HULÍK
képzőművész, galériavezető, művészetszervező
A geometrikus absztrakt művészet nemzetközi hírű mestere.
1949-ben született Pozsonyban (Bratislava).
Pozsonyban (Bratislava) él és dolgozik.

1974-ben diplomázott Pozsonyban (Bratislava) a Képzőművészeti Főiskolán.

1973 óta kiállító művész. Európa szinte minden országában és az Egyesült Államokban is bemutatta műveit egyéni és/vagy csoportos kiállításon.

1988 óta tagja az INT-ART nemzetközi művészcsoportnak.

1989-ben a Pécsi Grafikai Műhelyben dolgozott egy hónapot rezidens művészként.

1990-ben elnyerte a New York-i  Pollock-Krasner Alapítvány ösztöndíját.

1996-ban a Galéria Z alapítója Pozsonyban (Zichy Palace, Bratislava).

A korábbi években Magyarországon Budapesten, Pécsett és  Győrben szerepelt egyéni kiállításon.

2013-ban Budapesten a Vasarely Múzeumban volt kiállítása.

Művei európai és amerikai közgyűjteményekben és magángyűjteményekben szerepelnek.

Magyarországon a Szépművészeti Múzeumban Budapesten, a Janus Pannonius Múzeumban Pécsett, a Rómer Flóris Múzeumban Győrött vannak művei gyűjteményben.

Viktor Hulík nevéhez fűződik a Szobor és Objekt (Socha a Objekt) kiállítássorozat Pozsonyban (Bratislava). A jelentős művészeti eseményt XXI. alkalommal rendezték meg 2016 nyarán Pozsonyban(Bratislava).

 

A geometrikus absztrakció egy elvet és kimeríthetetlen képzőművészi lehetőségeket jelent.  Az elmúlt évszázadban érdekes fejlődésen esett át, sok kreatív értékkel, egyedülálló mutációval, sokféle szintézissel és ellentétes erővel, formai és filozófiai visszhanggal gazdagodott.  Az aktuális trendektől függetlenül ezt a vonalat mindig követi a művészek bizonyos elkötelezett csoportosulása.  Sokan hozzájárulnak fejlődéséhez és új dimenziókkal gazdagítják.  A kérdéskör innovatív és átfogó értelmezésével Viktor Hulík is közéjük tartozik, aki - szervező tevékenységével szerzett érdemeinek is köszönhetően - jelenleg a szlovák geometrikus absztrakció központi alakja.

A geometria az alapvető formák, illetve viszonyok világa is, vizsgálatának módja sok átfedést mutat azzal, ami oly közel áll a szerző alkotói természetéhez: megragadni a lényeget, alaposan megvizsgálni minden szögből, elrendezni az elemeket a térben, megtalálni az összes lehetőséget, miközben mindehhez pontosság, precizitás, tömörség, játék, kombinatorika és a dinamika társul.

Viktor Hulík megjelenítési eszközei között meghatározó konstansok találhatók, amelyek jelen vannak, vagy időről időre megjelennek alkotóművészetében, a geometrikus korszak előtti időtől kezdve napjainkig. Műveiben meghatározó a térbeliség. Viktor Hulíkot, a festőt  a sík arra ösztönzi, hogy kilépjen belőle a térbe. Plasztikus domborművein  nemcsak a teret, de a formát is szétfeszíti. Kompozícióiban a térbeliség rendszerint egyre kifinomultabb kapcsolódásokkal támaszkodik a sorozatos, ismétlődő állandóra, amely a fokozatos, szakaszos mozgás. Műveit mindig izgalmassá teszi  a két sík - a realitás és a fikció - játéka és a köztük létrejövő feszültség.  A síkból induló és a térben folytatódó út.  A kép vizuális vibrálása. 

Viktor Hulík felfogásában a szín egyenértékű tényező, fontos  kifejezőelem. Erősíti a kompozíciót, a mozgás, a változékonyság és a misztifikáció hatását.    A koncepció alapja a főszínek kontrasztjának elve, amelyet a mű térbeli jellegének megfelelően vízszintes, függőleges, körkörös és átlós vonalak mentén bont ki. Napjainkban az akromatikus fekete, szürke és fehér színek inspiráló harmóniája foglalkoztatja, de a nagy formátumú számítógépes grafikák jelzik, hogy milyen nagyszerű színérzékkel és színkompozíciós képességgel rendelkezik az alkotó.

Valamennyi médiumban sorozatokat alkot.  Ezeknek a sorozatoknak a fejlődése egyenes arányban van a gondolkodás irányvonalával, az ötletek rétegződésével és a  lehetséges képzőművészeti megoldások keresésével.

Viktor Hulík „MOZGÓ-GEOMETRIA” kiállítása izgalmas válogatás Veszprémben a Művészetek Házában/ a Csikász Galériában.  A kiállítást az elmúlt hat évben készült alkotásokból rendeztük meg, így számos 2016-ban született művet is bemutatunk.

Viktor Hulík GEO-MOVER
Viktor Hulík GEO-MOVER
Viktor Hulík GEO-MOVER
Viktor Hulík GEO-MOVER
Viktor Hulík GEO-MOVER
Viktor Hulík GEO-MOVER
Viktor Hulík GEO-MOVER
Viktor Hulík GEO-MOVER
Viktor Hulík GEO-MOVER
Viktor Hulík GEO-MOVER
Viktor Hulík GEO-MOVER
Viktor Hulík GEO-MOVER
Viktor Hulík GEO-MOVER
Viktor Hulík GEO-MOVER
Viktor Hulík GEO-MOVER
Viktor Hulík GEO-MOVER
Viktor Hulík GEO-MOVER
Viktor Hulík GEO-MOVER
Viktor Hulík GEO-MOVER
Viktor Hulík GEO-MOVER
Viktor Hulík GEO-MOVER