Várgaléria
Vágfalvi Ottó festőművész önmagát szigorúan mérő hitvallása:
„Sokat láttam a világból és csodáltam, de szebbet a balatoni tájnál nem találtam. Évtizedek óta szeretném megfejteni rejtélyét. Próbáltam ecsettel, színekkel örökíteni szépségét, keresvén harmóniáját, csendjének meghitt perceit. Festettem nádasait, hullámait és rianásait. Hittem, vágytam, hogy sikerül ez nékem. Ám ez lett csalódásom. Vétkem, szenvedélyem Isten és ember bocsásd meg ezt nékem.”

Vágfalvi a budapesti Képzőművészeti Főiskolán végzett. Mesterei Burghardt Rezső, Berény Róbert és Bencze László voltak. 1949 óta a Veszprémhez közeli Balatonfűzfőn él. 1957-ben a helyi művelődési ház igazgatója lett.
Vágfalvi a Balaton egyik ismert, ikonikus festője volt. Fáradhatatlanul járta a tópartot, ismerte a nád minden rezdülését, a hullámokat és fények mindennap újat kínáló játékait.  Több hazai és külföldi kiállításon szerepelt. Alkotásai a Magyar Nemzeti Galériában, a tokaji, keszthelyi, a szerencsi múzeumokban és több köz- és magángyűjteményben megtalálhatók. Alkotótevékenysége mellett jutott ideje a fiatal tehetségek gondozására is: a 60-as évektől képzőművész szakköröket vezetett Balatonfűzfőn és Veszprémben is. Barátságos, magával ragadó személyisége és szakértelme sok, azóta már befutott képzőművészt indított el a pályán, de a hobbisták is örömmel látogatták eseményszámba menő előadásait. Így, amikor a 90 éves művészt egy meglepetéskiállítással akartuk köszönteni, ahol nem csak az ő, de tanítványai egy-egy alkotását is be kívántuk mutatni, csőstül jöttek a felajánlások. Végül a kiállítótér szűkössége miatt a mester mellett 14 „tanítvány” munkáit állítottuk ki, akik azóta az ország különböző pontjain élnek.
A kiállítók: Albóci Gabriella / Beri Szilágyi Bernadett / Enyedi Károly / Farkas István / Fülöp Lajos Gaál Ágnes / Gyukli Zsuzsa / Hegyeshalmi László / Kallai Sándor / Kelemen Marcel / Környei Ágota / Kulcsár Ágnes / Magyari Márton / Mazzag István / Mészáros Imre / Piller Csaba / Szotyori László / Tihanyiné Bálint Zsuzsa / Vágfalvi Dóra / Vágfalvi Kata
Vágfalvi a megnyitóra az időközben súlyosra forduló betegsége miatt már nem tudott eljönni, és egy hónappal a megnyitás után elhunyt. A jubileumi kiállítást emlékkiállításként még egy további hónappal meghosszabbítottuk.
A kiállításhoz egyedi installációt, plakátot, meghívót készítettünk, múzeumpedagógia órákkal ismertettük meg az idős festőművész hosszú életpályáját a fiatal nemzedékkel. A kiállítást Hegyeshalmi László igazgató, Vágfalvi Ottó tanítványa, barátja nyitotta meg.

Vágfalvi Ottó 90
Vágfalvi Ottó 90
Vágfalvi Ottó 90
Vágfalvi Ottó 90
Vágfalvi Ottó 90
Vágfalvi Ottó 90
Vágfalvi Ottó 90
Vágfalvi Ottó 90
Vágfalvi Ottó 90
Vágfalvi Ottó 90
Vágfalvi Ottó 90
Vágfalvi Ottó 90