Várgaléria
Tamás Ákos „Herend Design” című kiállítása különleges eseménye Veszprém kulturális életének. Különleges, amint maga a míves herendi porcelán is különlegességnek számít a mesterségek és művészetek világában.
És még mielőtt megkérdeznék tőlem, „mit keres egy polgármester a porcelánboltban?”, elárulom: Tamás Ákos művészetének csodálója vagyok én is!
Tamás Ákos – bátran kijelenthetem – mindent tud a porcelánról!

Nem csak azt tudja, amit tudni érdemes, hanem, amit tudni lehet erről az egyedülálló anyagról. A porcelánról, amelynek eredete és története évezredek távolába vezet vissza. A Dubniczay-palota Várgalériájában most kiállításra bocsátott alkotások lenyűgözőek, és páratlanok a maguk nemében. Tamás Ákos közel négy évtizedbe áll a Herendi Porcelánmanufaktúra alkalmazásában, tervező iparművészként. Mindazt, amit a porcelánról tudni lehet, ő a gyakorlatban is tudja, biztos kézzel alkalmazva tudását az általa alkotott tárgyak létrehozásakor. Tamás Ákos a mestersége gyakorlásával töltött évtizedek során nem egyes műtárgyakat vagy készleteket hozott csak létre. Úgy gondolom, valóságos világot alkotott porcelánból. Világot, amelynek értékével csak szépsége és törékenysége vetekszik.
A porcelán azonban nem csak különleges, de ellentmondásos anyag is!
Tömeg és az anyag ellenállása találkozik benne a szellem könnyed légiességével, amely már-már elevenné teszi a porcelánból készült tárgyakat. Szépség és törékenység, esztétikum és praktikum harmóniájából jött létre a porcelán művészete, amely Herendet éppen úgy ismertté tette a világban, mint Tamás Ákost, az alkotót. Veszprém abban a szerencsés helyzetben van, hogy művészetek és művészek útjának találkozásánál áll. Olyan helyen, amelyet szívesen látogatnak a múzsák, közel ezer esztendeje.  A Herendi Porcelánmanufaktúra Veszprém szellemi aurájában vált önálló tényezővé a porcelán világában. Olyan keresett márkává, amelyet divatos szóval „hungaricum”-nak szokás nevezni. A herendi porcelán világhírre tett szert, de e világhír nem a semmiből adatott. Olyan tehetséges és szenvedélyes tervező-iparművészek állnak mögötte, mint Tamás Ákos, akit talán nem túlzás a „porcelán poétájának” neveznem.
Az itt kiállított művek láttán bárki meggyőződhet Tamás Ákos művészetének teremtő költőiségéről, az úgynevezett „kreativitásról”, amely egy ősrégi anyag – a porcelán – alkalmazásával vadonatúj világot teremtett. Minden tárgynak megvan a maga praktikuma és gondolatisága Tamás Ákos alkotói világában. A herendi porcelán kiemelkedő kortárs mesterének, Tamás Ákosnak sikere részben a porcelán használati tárgyként való értelmezéséből fakad. Még abban az esetben is, amikor dísztárgyakról, kisplasztikákról, szobrokról beszélünk, a Tamás Ákos-féle porcelán, úgymond „használatban van”. Igaz ez azokra a köztéri alkotásokra is, amelyekkel Veszprémben találkozhatunk: Veszprém „használja” ezeket az alkotásokat, és ami használatban van, valami módon megőrződik!Veszprémiként, a művészetek barátjaként és csodálójaként Tamás Ákos művészete személyes élményt jelent számomra. Az pedig egyenesen büszkeséggel tölt el, hogy Olaszországtól Japánig a világ számos országában vitte sikerre a porcelán művészetét egy földink, aki képes megújítani nem csak a porcelán világát, de a saját művészi látásmódját is. Világhír és kötődés a magyar földhöz, az anyag kötöttségei és a szellem szabad szárnyalása, a formák megőrzése és állandó változása teszi különösen izgalmassá ezeket az alkotásokat, amelyeknek élvezetéhez minden kedves látogatónak meghitt pillanatokat, és felejthetetlen élményeket kívánok!

Porga Gyula bevezetője

Tamás Ákos Metamorfózis Herend design
Tamás Ákos Metamorfózis Herend design
Tamás Ákos Metamorfózis Herend design
Tamás Ákos Metamorfózis Herend design
Tamás Ákos Metamorfózis Herend design