Csikász Galéria
„A tenger sem tudta, tudja lemosni a talpamra tapadt itthoni földet. A világnak ebben a szögletében vagyok itthon és ebből a nézőpontból látok."
(Szabados Árpád)

Köszönjük Szabados Árpád családjának támogatását, hogy a művek kölcsönzésével hozzájárultak a kiállítás megvalósításához.

Szabados Árpád Munkácsy-díjas festő- és grafikusművész rendkívül gazdag és sokrétegű művészetét tárta a közönség elé „Lét-közeli” művészet címmel szülővárosában, Szegeden a REÖK kiállítása az év első felében. Nátyi Róbert és Sinkó István kurátorok a teljes életműből válogatva állították össze a kiállítást.
Veszprémben a Művészetek Háza kiállítása a „Teremtő eldöntetlenség/balatoni elégia” Szabados Árpád utolsó képciklusát mutatja be. Most látható először a teljes műegyüttes.
Szabados Árpád feleségével és kisfiával 2014-ben egy hónapot, 2015-ben a teljes nyarat Balatonszepezden töltötte. Ekkor festette meg azt a képciklust, amit Balatoni elégia címen mutatunk be. A rendkívüli érzékenységgel megfestett művek megidézik Egry Józsefet, az olasz Giorgo Morandit, a balatoni fényeket, hétköznapi tárgyakat, tárgyegyütteseket.
Felfedezhetünk Szabados Árpád teljes életművében megjelenő és visszatérő motívumokat.
A megfestett terek egyszerre mutatják a kint és bent világát, a létezés elementáris nagyszerűségét, szépségét, egyszeri és megismételhetetlen csodáját.

Szabados Árpád
1944-ben  Szegeden született. A Képzőművészeti Főiskolán végzett 1968-ban. 1969-1974: vezetőtanár az ELTE Apáczai Cs. J. Gyakorlóiskolájában. 1970-1984: a Magyar Nemzeti Galéria GYIK Műhelyének alapítója, vezetője. 1975-1990: a Mozgó Világ képzőművészeti szerkesztője. Képzőművészeti műsorsorozatai a Magyar Televízióban: Varázsolló, Játék a GYIK Műhelyben, 7 színvilág. 1984-től tanított a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. 1991-től tanszékvezető egyetemi tanár. Nevéhez fűződik az egyetem oktatási rendjének és a Doktori Iskola programjának kidolgozása. 1995-2002: rektor, 1995-1997: a Művészeti Egyetemek Rektori Székének elnöke. 1996-2000: a Felsőoktatási Tudományos Tanács tagja. A festőosztályt és az egyetem Doktori Iskoláját vezette 2009-ig. 2010-től Professor Emeritus. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem  óraadó tanára 2014-ig. 2013-tól a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja és a MAB Művészeti Bizottságának a tagja. Munkácsy-díjas, Érdemes Művész, az Indiana Egyetem tiszteletbeli professzora. 2016-tól Rector Emeritus. Közel kilencven egyéni kiállítása volt és háromszáz nemzetközi és hazai kiállításon vett részt. Több mint harminc szakmai díjat nyert. Többek között: Festészeti Fődíj, Nemzetközi Képzőművészeti Biennálé, Ankara. Grand Prix, Nemzetközi Rajz Biennálé, Ljubljana. Kritikusok Díja, Nemzetközi Grafikai Biennálé, Krakkó. Festészeti I. díj, Nemzetközi Festészeti Biennálé, Kassa. Ezüstérem, Nemzetközi Grafikai Biennálé, Norvégia. Nagydíj, Országos Grafikai Biennálé, Miskolc. Nagydíj (kétszer) és Szalay Lajos-díj, Országos Rajz Biennálé, Salgótarján. Magyar Grafikusművészek Szövetségének és a Magyar Grafikáért Alapítványának díja, Nemzetközi Grafikai Biennálé, Győr. Festészeti Életműdíj, E.E.M. Legutóbb: Gyarmati Tihamér-díj.

2017-ben hunyt el Budapesten.

Tetszett? Oszd meg barátaiddal.