Dubniczay-palota
Ehető vadnövények az irodalomból, a történelemből
A BotanicArt participatív tér egy zöldebb és fenntarthatóbb jövő reményében - a képzőművészet, a kreatív alkotás és a gasztronómia segítségével - egy-egy aktuális téma feldolgozásával közös gondolkodásra, tanulásra és alkotásra hív.

Működési modellje jól illeszkedik az általunk megismert nemzetközi múzeumi példák közé. A BotanicArt tematikus kiállításokat szervez, amelyek tartalmi összeállításánál fontos szerepet kap a környezetkultúrához kapcsolódó ismeretátadás, a művészeti és művészettörténeti edukáció. Lelki egészség megőrzését segítő programelemként kreatív alkotásra építő művészetterápiás foglalkozásokat szervezünk. A közösségi tér a Művészetek Háza aktuális nyitvatartási idejében, szabadon és ingyenesen látogatható. Kiállításainak megismerésébe önműködő stand segítségével a látogatók önállóan is bekapcsolódhatnak. A BotanicArt új kiállítása a 2023-ban, az Európa Kulturális Fővárosa projektben Elefszínával közösen elindított vadon termő, ehető növények felhasználásáról szóló
kulturális-művészeti programunk folytatása. A tárlaton az érdeklődők híres magyar királynék képzeletbeli asztaláról ismerhetnek meg ételeket, gasztronómiai történeteket.
Az időszaki kiállítás a Jókai 200 évforduló kapcsán a neves író kedvenc fogásait megidéző recepteket is bemutat, a korszerű táplálkozás jegyében vegán csavarral.

Ehető vadnövények a magyar királynék asztalán
A messze földről, idegen országokból érkező hercegnők számára minden ismeretlen volt új hazájukban: a nyelv, a hagyományok, a szokások, de még az asztalra kerülő ételek, az ízek, a felhasznált alapanyagok, főzési eljárások is. Sok mindent el kellett fogadniuk, hogy méltó helyet foglalhassanak el új családjukban, hazájukban - de természetesen fokozatosan alakították is az őket körülvevő környezetet: becsempészték gyermekkoruk emlékeit, ízeit a királyi asztalokra. Kiállításunkon a három legismertebb magyar királyné példáján keresztül tekintjük át a magyar gasztrotörténetet, különös tekintettel a vadon termő ehető növények, a rég elfeledett zöldségek, vagy éppen az újdonságként megjelenő gyümölcsök, fűszerek használatára. 

Gizella királyné: (bajor hercegnő, I. István felesége, ~984–1065)
Beatrix királyné: (nápolyi hercegnő, I. Mátyás felesége, 1457–1508)
Erzsébet királyné: (bajor hercegnő; I. Ferenc József felesége 1837–1898)