Várgaléria
A Várgalériában nyíló kiállítással egyúttal köszönteni szeretnénk az idén 75 éves, ma is aktív, kiváló festőművészt.
A kis méretű, bensőséges hangulatot árasztó, vegyes technikával készült alkotások látleletei a kornak, melyben élünk. Egyszerre érződik a magány, az elszigeteltség és az együttlét öröme, az élet szeretete.

Kádár Tibor festőművész Kolozsváron született 1946-ban. A kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola festő szakán diplomázott 1971-ben. 1971–74 között Marosújváron tanított műszaki rajzot, 1974-től 1987-ig pedig festészetet a kolozsvári képzőművészeti gimnáziumban. 1976 és 1986 között nyaranta a gyergyószárhegyi művésztelepen dolgozott. Rendszeressé váló zaklatások és politikai nézeteltérés, valamint állásából való elbocsátása után 1988-ban telepedett le Magyarországon. 1990-ben költözött családjával Veszprémbe, ahol azóta is él és alkot.
Tagja a Magyar Képzőművészeti Alapítványnak, a Magyar Képzőművészek Szövetségének, a Magyar Festők Társaságának, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Veszprémi Művész Céhnek, melynek évekig céhmesteri posztját is betöltötte. 2004-ben öt művésztársával megalapította a figuralitást vállaló úgynevezett F Csoportot.
Több alkalommal bemutatkozott Hollandiában, Dániában, Németországban és Angliában is. Veszprémben is számos alkalommal volt látható kiállítása. A Várgalériában nyíló Metamorfózis című tárlaton nagyrészt az utóbbi időszakban készült alkotásait mutatjuk be. Változatos technika – akvarell, olaj, diófapác, tus, ezüst, toll –, és témaválasztás jellemzi a képeket. Az absztrakt és a figurális nyelv között Kádár Tibor tökéletes arányérzékkel találja meg az egyensúlyt.
Az elmúlt évek történései mindannyiunk éltét átalakították, ez a változás átszűrődik a műveken. Bartók Béla zenéje által inspirált mozgalmas, ritmusos kompozíciók mellett megjelennek kedvenc költője, Dsida Jenő versei, átlényegített portrék, absztarhált tájképek egyaránt.
A kis méretű, bensőséges hangulatot árasztó, vegyes technikával készült alkotások látleletei a kornak, melyben élünk. Egyszerre érződik a magány, az elszigeteltség és az együttlét öröme, az élet szeretete.

A kiállítással egyúttal köszönteni szeretnénk az idén 75 éves, ma is aktív, kiváló festőművészt.

A kiállításmegnyitót követően Kádár Tibor legújabb albumát bemutatja Tömöry Péter költő, rendező.

 

Díjak, kitüntetések:

1969 Kolozsvár, Országos Diákfesztivál – I. díj
1990 Ajkai Őszi Tárlat – nívódíj
1991 Békéscsabai Alföldi Tárlat – nívódíj (Svédországi Magyarok Szövetségének díja)
1992 Veszprémi Tavaszi Tárlat – nívódíj
1996 Pro Comitatu díj – Veszprém megye Közgyűlésének kitüntetése a több évtizedes kiemelkedő művészeti munkásság elismeréséül
1998, 1948–1998 Kortárs kiállítás az 1848-49-es szabadságharc 150 éves jubileuma alkalmából – fődíj
2002 Veszprémi Tavaszi Tárlat – nívódíj
2003 Balatoni Tárlat, országos képzőművészeti biennálé – nívódíj
2006 Veszprém Megye Érdemrendje
2007 Veszprém Megyei Príma díj
2011 Gizella-díj 2014. M.S. mester díj
 

Művészetek Háza Veszprém rendezvényei, kiállításai védettségi igazolvánnyal látogathatóak. Megértésüket köszönjük.

A kiállítás a VEB 2023 EKF támogatásával valósul meg.