Magtár
Bokros Júlia keramikusművész szeptember 24-én ünnepli 90. születésnapját, ebből az alkalomból a Dubniczay-palotában, a Magtárban egy retrospektív kiállításon mutatjuk be alkotásait.

Bokros Júlia mai napig aktív művésze Szigliget városának, alapító tagja a Veszprémi Művész Céhnek, a Művészetek Háza Veszprém kiállításain is rendszeresen szerepel. 1989 óta él Szigligeten, korábban hosszú évtizedekig a Szolnoki Művésztelepen alkottak férjével, a néhány évvel ezelőtt elhunyt Bokros László grafikusművésszel. A Balaton közelsége és atmoszférája, színei nagy hatással voltak művészetére.
Bokros Júlia 1966 óta készíti a Zsolnay-féle eozintechnika egy speciális, általa kikísérletezett, saját kis műhelyében is megvalósítható változatát: szobrokat, faliképeket, kisplasztikákat, asztali készleteket, vázákat, edényeket és egyéb használati tárgyakat.
A fémesen csillogó eozinmáz elkészítése rendkívül bonyolult, nagy technikai tudást igényel. A tárgyak a különleges máznak köszönhetően kékeszöld, liláskék, vöröses aranyszínűek, attól függően, ahogy az égetés és az oxigén végül milyenné alakítja a színt. Finom, könnyed, légies kerámiák; letisztult formái harmóniát, szépséget sugároznak, a szecessziót idézik. A különleges technika eredményeképpen nincs két egyforma alkotás. Egyedülálló kerámiáit több alkalommal kiállították az olaszországi, szilikát központnak számító Faenzában is.
Bokros Júlia életművének egyik különleges darabja a 2003-ban készült Macska sorozat, mely tíz darabból áll, és mindegyik példány máza eltérő színű. A sorozatból néhány darab külföldi magángyűjteménybe került, több hazai gyűjteményben van. A művésznél maradt példányokból a kiállításon is szerepel majd egy alkotás.
A Magtár intim, ugyanakkor rusztikus tere különösen alkalmas az iparművészeti alkotások bemutatására. A falakon domborműveiből, a térben posztamenseken pedig kisplasztikáit, szobrait és különleges készleteit mutatjuk be.

A tárlat kurátora:
Dohnál Szonja művészettörténész

A Művészetek Háza Veszprém rendezvényei, kiállításai védettségi igazolvánnyal látogathatóak.

Megértésüket köszönjük!

Nemzeti Kulturális Alap