Várgaléria
A Művészetek Háza Veszprém Goldiloks Zone címmel országos képzőművészeti pályázatot írt ki. A felhívásra közel száz pályázó, több mint 200 művet adott be.

A felkért szakmai zsűri az első körben nyolc művész egy-egy munkáját választotta ki a Szilágyi László Utcagalériában látható tárlatra. Itt, a Várgalériában - a beküldött pályaművekből - egy nagyobb válogatást mutatunk be.

Napjainkban egymást érik az újabbnál újabb bejelentések, hogy a csillagászok által megfigyelt közeli naprendszerekben akár a földi élet kialakulásához is alkalmas bolygókat fedeztek fel.  Naprendszerünkön kívül, vagyis idegen csillagok körül keringő égitesteket extraszoláris bolygóknak, vagy röviden exobolygóknak nevezzük. Évszázadokon át az exobolygók léte csak tudományos feltételezés volt, bár a csillagászok általában hittek létezésükben.  Gyakoriságukat és hasonlatosságukat a Naprendszer bolygóihoz teljes homály fedte, később is inkább csak a sci-fi műfajában foglalkoztak velük. Az első megerősített felfedezéseket az 1990-es évek elején tették. A lakhatósági zóna az a tartomány egy csillag körül, amely megfelelő csillagtávolságban van ahhoz, hogy az itt keringő égitesteken tartósan jelen lehessen a folyékony víz, az általunk ismert élet nélkülözhetetlen feltétele. A lakhatósági zónát a tudósok a 70-es évektől Goldilocks zone-nak is nevezik, az elnevezés egy régi gyerekmeséből származik (magyarul Az aranyhajú lány és a három medve címen ismert). A mesében az aranyhajúnak választania kell különböző dolgok közül, elutasítva a szélsőségesen nagyot vagy a túl forrót, esetleg a nagyon hideget, és megállapodnia annál, ami pont megfelel.

Résztvevő művészek: Bánkúti Gergő / Boros Viola / Csernátony Lukacs László / Debreczeni Imre / Fábián László / Farkas Imre / Feledy T. Balázs / Hecker Péter / Hegedűs 2 László / Jáger István / Karácsonyi László / Kulcsár Ágnes / Ladányi Tamás / Lendvai Péter / Lichner Barbara és Lisányi Endre / Martin Henrik / Mézes Tünde / Murányi Marcell / Nagy Barbara / Oberfrank Luca / S. Horváth Ildikó / Sós Gergő / Süveges Rita

Goldiloks Zone
Goldiloks Zone
Goldiloks Zone
Goldiloks Zone
Goldiloks Zone
Goldiloks Zone
Nemzeti Kulturális Alap