Szilágyi László Utcagaléria
A Művészetek Háza Veszprém által meghirdetett Goldilocks zone című országos képzőművészeti pályázatra közel 100 alkotó, több mint 200 művet adott be.
A felkért szakmai zsűri az első körben nyolc művész egy-egy alkotását választotta ki a Szilágyi László Utcagalériában látható tárlatra.

A kiállító művészek: Debreczeni Imre, Farkas Imre, Hecker Péter, Karácsonyi László, Lichner Barbara és Lisányi Endre, Martin Henrik, Oberfrank Luca, Süveges Rita

A tárlat fődíját Martin Henriknek ítélték oda.

 

Goldilocks zone

Napjainkban egymást érik az újabbnál újabb bejelentések, hogy a csillagászok által megfigyelt közeli naprendszerekben, akár a földi élet kialakulásához alkalmas bolygókat fedeztek fel.

Naprendszerünkön kívül, vagyis idegen csillagok körül keringő égitesteket extraszoláris bolygóknak, vagy röviden exobolygóknak nevezzük.

Évszázadokon át az exobolygók léte csak tudományos feltételezés volt, bár a csillagászok általában hittek létezésükben, gyakoriságukat és hasonlatosságukat a Naprendszer bolygóihoz teljes homály fedte, később is inkább csak a sci-fi műfajában foglalkoztak velük. Az első megerősített felfedezéseket az 1990-es évek elején tették.

A lakhatósági zóna az a tartomány egy csillag körül, amely megfelelő csillagtávolságban van ahhoz, hogy az itt keringő égitesteken tartósan jelen lehessen a folyékony víz, az általunk ismert élet nélkülözhetetlen feltétele.

A lakhatósági zónát a tudósok a 70-es évektől Goldilocks zone-nak is nevezik, az elnevezés egy régi gyerekmeséből származik (magyarul Az aranyhajú lány és a három medve címen ismert), ahol az aranyhajúnak választania kell különböző dolgok közül, elutasítva a szélsőségesen nagyot vagy a túl forrót, esetleg a nagyon hideget, és megállapodnia annál, ami pont megfelel.

A tárlat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jöhetett létre.

Goldiloks Zone
Goldiloks Zone
Goldiloks Zone
Goldiloks Zone
Nemzeti Kulturális Alap