Várgaléria
A művész pályája Veszprémből indult és Európa-hírű magyar világpolgár-művész lett.

Veszprém és Olaszország nem véletlenül szerepelt hangsúlyosan ezen a kiállításon, hiszen a Velencei Képzőművészeti Biennálé rendszeres látogatása – amely a Művészetek Háza Veszprém szervezésében valósul meg – szellemi hidat teremt a hazai és nemzetközi kortárs művészet között, valamint kontinuitást hoz létre olasz kortárs művészekkel.

 

A veszprémi kiállítás az ötven éve épülő életműből válogatott. Bemutatva a különböző korszakokat, melyeket leginkább az anyaghasználattal lehetne csoportosítani. Faplasztikák, műanyag plasztikák, objektek, fémmunkák (bronz, vaslemez, krómacél, koracél), hollóházi porcelánok az orosz avantgárd, az orosz konstruktivizmus szellemében.

Körök, négyszögek, metszések, áttörések, transzparenciák, elmozdulások, színek összhatása jellemzi a műveket. A tenyérnyi mérettől a köztéri dimenzióig.

MADI

M:  Movement/Motion – Mozgás

A:   Abstraction – Absztrakt

D: Dimension – Dimenzió

I: Inventio – Invenció.

Az idegen szavak beépülésével az angolul és magyarul is értelmezhető mozaikszó összefoglalja az Ézsiás 75+ (plusz) kiállítást. Ennek segítségével eligazodhatunk a szerteágazó, sokrétű anyagban. A feltáruló látványban.

 

Annak ellenére, hogy Ézsiás István évtizedek óta nem Veszprémben él, szíve veszprémi, illetve Veszprém megyei. Városunkban sok barátja van mind a mai napig. Intézményi szinten a Művészetek Házához kötődik – emberi gesztusát, adakozó jellemét bizonyítja, hogy több művét a Művészetek Háza Veszprém gyűjteményének ajándékozta.

Ézsiás István vitalitása, lendülete csodálatra méltó, nála évtizedekkel fiatalabbak is irigykedve figyelhetik ötletgazdagságát, újra és újra fellobbanó lelkesedését. Ahol úgy érzi, meleg szívvel fogadják műveit – nem csak sajátjait, hanem barátaiét is – azonnal „meghálálja” azzal, hogy kiállítást, szoborparkot hoz létre, gyakran saját költségén. Sosem érdekelte az anyagi gazdagodás, sokkal inkább a szellemi gyarapodás. Bár művészetében a konstruktivizmus, a MADI szemlélet állandó, szelleme nyitott minden új, érdekes és értékes felé.

Vitalitásával függ össze örökös optimizmusa, víg kedélye. Tiszta szívű, őszinte ember, aki mióta él, a művészetért dolgozik, s amíg él, a művészetért fog dolgozni. A nagyszabású kiállításra az általa és felesége, Muha Mária által alapított olaszliszkai Kelet-Európa Modern Képtár és Nemzetközi Szoborparkból, valamint a - Vináron (szülőfalujában) létrehozott - „Pannónia-Geometria Széchenyihez” szoborparkból is kerültek alkotások.

 

A Soproni Lábasházban idén megrendezett, díjnyertes éremművészek kiállításán bemutatott Ézsiás-alkotásokat, valamint a művész Szentendrén, a budapesti Stefánia Palota szoborparkjában és a berlini Art in Process nemzetközi kiállításon szereplő műveit is láthatta a nagyközönség Veszprémben.

 

A Római Magyar Akadémián – annak ösztöndíjasaként – szervezett szimpóziumról és a római Café Europe Centro di Arte Contemporanea galériában rendezett önálló kiállításáról műtárgyak, dokumentumok és fotók is bemutatásra kerültek.

 

A Dubniczay-palota udvarán színes, konstruktivista acélszobrok, a Várgaléria termeiben kisplasztikák, képek, medálok, érmek, írásos dokumentumok, könyvek, katalógusok, a folyosón itáliai emlékek voltak megtekinthetők.

 

Utoljára, de nem utolsó sorban a Veszprémhez és a térséghez kapcsolódó művésztelepek, szimpóziumok szervezései dokumentumai is helyet kaptak a kiállítóterekben (Veszprémi Fiatal Művészek Stúdiója, Ajkai Alumínium Szimpózium, Bakonyi Műhely Faszobrász Művésztelep, valamint a több, mint 10 évig szervezett és vezetett Győri RÁBA Acélszobrász Művésztelep).

ÉZSIÁS ‘75 + Veszprém-Nápoly-Róma-Velence-ART
ÉZSIÁS ‘75 + Veszprém-Nápoly-Róma-Velence-ART
ÉZSIÁS ‘75 + Veszprém-Nápoly-Róma-Velence-ART
ÉZSIÁS ‘75 + Veszprém-Nápoly-Róma-Velence-ART
ÉZSIÁS ‘75 + Veszprém-Nápoly-Róma-Velence-ART
ÉZSIÁS ‘75 + Veszprém-Nápoly-Róma-Velence-ART
ÉZSIÁS ‘75 + Veszprém-Nápoly-Róma-Velence-ART
ÉZSIÁS ‘75 + Veszprém-Nápoly-Róma-Velence-ART
ÉZSIÁS ‘75 + Veszprém-Nápoly-Róma-Velence-ART
Nemzeti Kulturális Alap