Csikász Galéria
Eric Kressnig (1973) kortárs osztrák képzőművész különböző technikai eljárással létrehozott műveit mutatjuk be a Csikász Galériában

A „Testünk a mérce / Öt tér – akár a kéz“ című kiállítás kifejezetten helyspecifikus installációként jön létre a Művészetek Háza Veszprém történelmi épületének öt kiállítótermében, a Csikász Galériában. Minden egyes teremben különböző anyagú és formájú műveket – festményeket, szobrokat, fotókat, installációkat – találunk. A teljes kiállítás egy alapvető kérdés köré épül, ami a Konkrét művészet nyelvével, hagyományával függ össze, illetve Kressnig munkásságában az állandóságot képviseli. Eric Kressnig osztrák képzőművész egy - a művészetben és a filozófiában is felmerülő-, egészen alapvető kérdést jár körül: milyen kapcsolat van a Részek és az Egész között, hogy létrejöhessen egy szintézis, tehát a különböző elemek egyesülésével hogyan jöhet létre egy új és nagyobb Egész.
A művész nemcsak a művek egymás közti kiegyensúlyozott arányai és az egyes darabok teljeshez való viszonya között teremt szintézist, hanem az Objektum és a Szubjektum között is.
Eric Kressnig műalkotásaihoz rendkívüli érzékenységgel választ – a minimalista kifejezésmód hideg, indusztriális és antiszubjektív anyagaival ellentétben – olyan különleges faanyagokat, melyek finom, kecses, pasztell árnyalatukkal és tökéletesen egymáshoz hangolt elemeikkel minden szemlélőben mély benyomást keltenek. Ezekhez a tényezőkhöz járul még a munkák emberi dimenziója, ami Eric Kressnig műveinek melegséget kölcsönöz.
Az érzelmi hatás kontrasztjaként az alkotásokat a következetes, geometrikus szerkesztés, az elemek szisztematikus ismétlődése és a tökéletes kivitelezés egyértelműen a Konkrét művészethez kapcsolják.
Eric Kressnignek még soha nem volt Magyarországon önálló kiállítása, ezért igazi kuriózumként tekinthetünk a tárlatra.

A kiállítás kurátorai: Pia Jardí művészettörténész (Bécs, Barcelona), Dohnál Szonja (képzőművészeti referens, Művészetek Háza Veszprém).

Művészetek Háza Veszprém rendezvényei, kiállításai védettségi igazolvánnyal látogathatóak. Megértésüket köszönjük!