Magtár
Benes József Munkácsy-díjas festő- és grafikusművész Bajmokon született 1936-ban. A belgrádi Képzőművészeti Akadémián szerzett oklevelet 1963-ban. 1978 óta Magyarországon él, előbb Szegeden, majd 1988-tól Kecskeméten.

Több tucat egyéni és csoportos kiállítása volt Európa-szerte, számos szakmai elismerés birtokosa, művei a magángyűjtemények mellett megtalálhatók hazai és külföldi közgyűjteményekben.

Benes Józsefnek a most Magtárban kiállított grafikái Sziveri János Zentán posztumusz megjelent Pasztorál kötetéből valók, és a Sziveri-díjátadó ünnepség kapcsán kerültek kiállításra.

„Ezeknek a képeknek nem célja a gyönyörködtetés, a kikapcsolódás helyett a valóság lélegeztetőgépre szeretne bennünket kötni. És a kapcsolat azonnal létre is jön alkotás és befogadó között, hiszen a jó művek sajátja, hogy hatnak, érzelmeinkre, gondolatainkra. Feladatunk van velük, elsősorban az, hogy ne hátráljunk meg, hiszen a szemünk eltakarásával csupán egyetlen érzékszervünket zártuk ki a valóság érzékeléséből. Érdemes leszámolni azzal az elvárással, hogy a művészet legyen szép, ha már az élet tele van borzalmakkal. Nem meríthet a művészet az életből, és nem része ugyanúgy az életnek a művészet is? Miért várnánk hát el az utóbbitól, hogy valamiféle illúziót tápláljon bennünk? Ha nem zárkózunk eleve el az itt látható művektől, hanem inkább bezárkózunk velük, rákapcsoljuk magunkat az említett lélegeztetőgépre, az első pillantásban érzékelt súlyos gondolatok mellett feltárul a könnyedség (a szögesdrót fölött szárnyaló határfeszegető kislány), a játékosság (a madarak röptét utánzó lány) az irónia (a lélegeztetőgépre kapcsolt maszkos, túlsúlyos alaknál)...”  Szarka Mándity Krisztina

A kiállítást a Sziveri Intézettel együttműködve hoztuk létre.

Benes József Bábel