Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény időszaki
A kortárs magyar absztrakt, geometrikus művészeti irányzat meghatározó alakja. Jelentős vizuális művészetpedagógiai- és művészetszervező munkássága is.

„Munkáimban egyértelműen a felületek kérdése foglalkoztat. A felületek egymáshoz való viszonyából eredeztethető téri hatás. A tér érzékeltetése. A tér megjelenítése a kompozíciós és a festői eszközök jól megválsztott arányai által….
…A sík keretein belül a tér érzékeltetése számomra a realitásból a transzcendens irányába való elmozdulás lehetőségét rejti magában.”

„Legjobban egy sorozatban tudom magamat kifejezni. Munkáimnak talán ez az egyetlen vonatkozása, ami rokonságot mutat a beszéddel. Általában ott is több mondatot fűzünk egybe. De lehet, hogy mégis inkább a zene hatása döntő. Az egymás után következő részek együtt adják a mű teljességét.” Haász István

1968-ban rajztanárként végzett az Egri Tanárképző Főiskolán, 1979-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Főiskolán (ma Egyetem). Évekig tanított a kőbányai I. László Gimnáziumban, majd a Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Gimnázium vezető tanára volt. 1988-tól két évtizeden keresztül oktatott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen. 2005-ben az International Academy of Arts, Bremen–Vallauris, 2009-ben a Budapesti Műszaki Egyetem hívta meg vendégtanárnak. Pályafutása során több művészeti csoportnak is tagja volt, 1971-ben és1973-ban kiállított a balatonboglári Kápolnatárlatokon. 1989-től tagja a Szentendrei Régi Művésztelepnek, 2008-tól az OSAS Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesületnek. Munkásságát számos ösztöndíjjal és kitüntetéssel ismerték el. Közülük a legfontosabbak – 1991-ban és 1996-ban a Pollock-Krasner Foundation, New York, ösztöndíjasa, 1992-ben DAAD ösztöndíjjal a Atelierhaus Worpswede vendége, 1994-ben a Villa Waldberta (Feldafing), 1999-ben a Római Magyar Akadémia, 2004-ben Frankfurt am Mainváros ösztöndíjasa. 2009-től a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Aka-démia rendes tagja.

 

 

Kitüntetései – 
1994: a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt
2002: Munkácsy Mihály-díj 
2010: Érdemes Művész.
1970-től több mint 90 csoportos és 40 egyéni kiállításon szerepeltek munkái Magyarországon és külföldön. Alkotásai mintegy 30 közgyűjteményben találhatók meg, itthon többek között a Magyar Nemzeti Galériában, a budapesti Ludwig Múzeumban, a Fővárosi Képtár Kiscelli Múzeumában, a Kassák Múzeumban, a Paksi Képtárban, a szentendrei Ferenczy Múzeumban a veszprémi Modern Képtár – Vass László Gyűjteményében. Külföldön a Miejska Galeria Sztu-ki, Łódz; a Muzeum Okregowe, Chelm; a Museum für Konkrete Kunst, Ingolstadt; a Museum Ritter, Waldenbuch; a Museum im Kulturspeicher Würzburg gyűjteménye őrzi munkáit.

Haász István Reflexió
Haász István Reflexió
Haász István Reflexió
Haász István Reflexió
Haász István Reflexió
Haász István Reflexió
Haász István Reflexió
Haász István Reflexió
Haász István Reflexió
Haász István Reflexió
Haász István Reflexió
Haász István Reflexió
Haász István Reflexió
Haász István Reflexió
Nemzeti Kulturális Alap