A hiány helye, 2007, olaj, vászon

NEMES CSABA (1966)

„Amikor visszanézek a munkásságomra, akkor azt látom, hogy a legkülönbözőbb médiumban készült munkáim egy közös dolgot mindig érintenek: az identitás kérdését. Azt hiszem, hogy ez a kelet-európai régió számára egy nagyon problémás kérdés, mert tele vagyunk frusztrációkkal, kérdésekkel, miközben a politikai események is állandóan erre próbálnak rákérdezni, különböző víziókkal, ideológiákkal próbálnak rendet teremteni. Ha messzebbről nézem, akkor ennek a gyökere az elveszettség érzése; hogy kik vagyunk mi valójában, mi a pozíciónk ebben a világban és kihez szeretnénk tartozni.”

A Magyar Képzőművészeti Főiskola festő szakán tanult 1985 és 1989 között. Több helyen járt tanulmányúton: Rotterdamban, Londonban, Grazban, Tornitzban. 1996-ban szerepelt a São Paulo Biennálén. 1995 és 1998 között Veress Zsolt barátjával hivatalosan nevet cseréltek; az ebben az időszakban készült alkotásait ezzel a névvel állította ki. (Ez sok bonyodalmat okozott mindkettőjüknek a magánéletben és intézményi szinten egyaránt, ezért 3 év után felbontották a szerződést.)

2013-ban megkapta a Leopold Blum Képzőművészeti Díjat.

https://www.youtube.com/watch?v=YZyRsGt3iLQ

A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán a Doktori Iskola témavezetője.2021 szeptemberétől a Művészeti Kar, a Bölcsészkar Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékével együttműködve új szakot indít: az intermédia-művész szak egy új, osztatlan mesterképzés lesz a karon, ennek szakfelelőse Nemes Csaba lesz.

2012 környékén művészeti aktivista tevékenységet folytatott, melyhez kapcsolódóan egy csoportosulást is létrehozott Szabad Művészek néven. Később, mivel tevékenységükkel nem sikerült nagyobb változásokat elérniük, fokozatosan abbamaradt a csoport működése; tapasztalat szempontjából azonban nagyon fontosnak tartja életének ezt az időszakát.

Aktívan foglalkoztatja a köztéri szobrok kérdése, a migráció, a politikai történések (elsősorban az identitás felől megközelítve).

A Dubniczay-palotában látható kiállításon A hiány helye (2007, olaj, vászon) című festménye szerepel. A képen a budapesti Németvölgyi út és Istenhegyi út kereszteződését láthatjuk egy szoborral, pontosabban annak sziluettjével: Nemes Csaba fehéren hagyta az eltávolítandó, de az ügyintézés bonyodalmai okán mégis a helyén maradt Turul-szobrot. A botrányt az okozta, hogy a szobron olyan személyek nevei is szerepelnek, akik a második világháború idején zsidókat öltek meg. 2020-ban (!) végül úgy döntött az önkormányzat, hogy eltávolítják azok nevét a szoborról, akiknek a gyilkosságokhoz köze volt; megpályáztatják egy új, második világháborús emlékmű megalkotását, a turul pedig marad a helyén és valószínűleg egy kiegészítő, magyarázó táblát helyeznek mellé.

Nemes Csaba a festmények mellett készít fotósorozatokat (pl.: átfestett homlokzatokról), filmeket, melyekből honlapján néhány megtekinthető:

https://nemescsaba.com/index.php?oldal=works&kategoria=4&munka=26

Számos közgyűjteményben megtalálhatóak alkotásai (Szent István Király Múzeum, Székesfehérvár; Kortárs Művészeti Intézet, Dunaújváros; Ludwig Múzeum, Budapest; Magyar Nemzeti Galéria, Budapest; Neue Galerie am Landesmuseum Joanneum, Graz; Paksi Képtár, Paks; Michael Ringier, Svájc; Centre Pompidou, Párizs). Magyarországon és Bécsben a Knoll Galéria képviseli. Jelenleg Budapesten él.

Itt bepillanthatunk műtermébe, ahol mesél az életéről és képei történetéről:

https://www.youtube.com/watch?v=zMCPfzm8UL8

 

Nemes Csaba
Nemes Csaba