Önpusztító hős

KESERUE ZSOLT (1968)

„Azok a munkák, amelyeket én csinálok, nem a videóval, mint médiummal foglalkozó munkák. Azért ezt a médiumot használom, mert ez egy viszonylag olcsó eszköz. A képzőművészeti értelemben vett videóinstallációk helyett inkább narrativitással foglalkozom, dokumentum alapú műveket hozok létre. A témáik alapvetően a társadalomtudomány körébe tartoznak, de művészi módszerrel próbálom őket körüljárni.” Keserue Zsolt

A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán diplomázott festőművész szakon 1998-ban. Előtte különböző helyeken dolgozott: volt gyári munkás, napközis tanár, biztonsági őr New Yorkban, valamint hidegburkoló. Többféle műfajban alkot: videóinstallációkat, filmeket készít, de több olyan projekten is dolgozik, melyet művészekkel és más közösségekkel együtt valósít meg. Az egyik legizgalmasabb ezek közül az ún. Nemzeti Tankönyv projekt, mely kiváló példája az együttműködésen alapuló kezdeményezéseknek. A Nemzeti Tankönyvből egyetlen példány létezik, témája pedig a magyarok története a honfoglalástól 2004-ig, az Európai Unióhoz való csatlakozásig. Ez a történet úgy épül fel, hogy kizárólag külföldi középiskolai tankönyveket használt fel a „megírásához”. Annak a budapesti gimnáziumnak a tanulói, ahol ő rajztanárként dolgozott, külföldi könyvgyűjteményből szemezgethettek, olyan részleteket válogattak, melyek a magyarokra vonatkoznak. Ezen kívül külföldi ismerőseiktől gyűjtötték a ránk vonatkozó sztereotípiákat, így jött létre a Magyar Sztereotípiák Tára. Később ezeket egy kiállítás keretében képekké is formálták.

Ki volt Mátyás király? című 2008-ban Jerovetz Györggyel közösen készített filmjében a talponállók törzsközönségét kérdezte meg a témáról. Ahogy ő maga írta róla: „A filmre nem a portrészerűség jellemző, az alanyoknak nem a személyiségét vagy egyediségüket kívánjuk bemutatni, sokkal inkább a mondanivalót állítjuk középpontba: e csoport elképzelését Mátyás királyról.”

https://www.youtube.com/watch?v=FSLdEbemQm8&feature=youtu.be

Enyingi Tamással közösen elkészítették a Camera Buscura elnevezésű buszukat, mely egy mozgó camera obscurává átalakított autóbusz. Az autóbuszban utazók egy megfordított városképet láttak, hatalmas méretben, teljesen élesen, mintha egy moziban ültek volna, csak fejjel lefelé vetítették a filmet és ráadásul visszafelé haladva.

Dunaújvárosban az ICA-D-ben nyílt 2019-ben Kaszás Tamással és Várnai Gyulával közös Otthon jó című kiállításuk, mely a három művész Dunaújvároshoz való viszonyát, valamint az itt szerzett tapasztalataik képzőművészetben való megjelenését vizsgálta és mutatta be. Keserue Zsolt már korábban is több filmet forgatott Dunaújváros kulturális életéről, az ottani hagyományokról.

A Dubniczay-palota kiállításán egy 2002-ben készült installációja látható, melynek címe Önpusztító hős. A kiállított mű egy szőnyegbe csomagolt porszívó. A humor és az irónia jelenik meg azáltal, hogy a tisztítani kívánt tárggyal, eszközzel vonta be a porszívót, mely így végeredményben önmagát tisztítja.

Keserue Zsolt háromszor nyerte el a Derkovits-ösztöndíjat, és megkapta a Római Magyar Akadémia ösztöndíját is. Jelenleg a Budapesti Metropolitan Egyetemen, a Vizuális Kommunikációs Tanszéken tanít angol nyelven.

https://www.youtube.com/watch?v=fVCJAbj79Jk

Keserue Zsolt