Ketyegő, objekt, 2004

„A mi korunk mindennapi vizualitásával kell egy kortárs művésznek valamit kezdeni, mert akkor tud a saját kora emberéhez szólni, ha a saját kora nyelvén beszél.”

Szobrászművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem adjunktusa. A szobrász szak mellett művészettörténet szakon is végzett, valamint doktori fokozatot szerezett, nemzetközi posztgraduális képzésben is részt vett. Kutatási területei közé tartozik a szobrászat, digitális szobrászat, az új anyagok és technológiák a képzőművészetben, interface, sztereoszkopikus eszközök, a virtuális valóság, robotika és drónok a képzőművészetben, valamint a 3D szkennelés témakörei. Kisplasztikákat, digitális nyomatokat, installációkat készít, melyeket sajátos humor, játékosság, ugyanakkor kritikus vagy ironikus hangvétel jellemez. Témáit tekintve gyakran nyúl vissza mesékhez, utal a különböző tömegkulturális jelenségekre vagy akár a különféle szubkultúrákra. Érdekli a génmanipuláció, a média, a divat és a hírek. Gyakran készít helyspecifikus alkotásokat nemcsak Magyarországon, de külföldi kiállítóhelyeken is. Olykor monumentális méretű szobrokat alkot, ilyen volt például a diplomamunkája: egy egész termet betöltő atombombafelhő-installáció.

2016 óta alkot úgynevezett lebegő szobrokat. Ezeket az ELTE biofizika tanszékének kutatóiból alakult cég, a CollMot Robotics segítségével valósítja meg. A szobrok rajban repülő drónok közreműködésével jönnek létre egy 3D szerkesztő szoftver és fizikusok segítségével. A különlegességük abban is rejlik, hogy egyrészt műfaji sajátosságuk, hogy nincs két egyforma repülés, ezáltal két egyforma „szobor”, másrészt - mivel a drónok fényforrással vannak ellátva - tulajdonképpen fényinstallációnak is tekinthetjük őket.

Egyik 2017-es munkája, a Dance Animation című - melyet a CollMot Robotics-szal közösen készített - bepillantást nyújt ebbe a különleges világba:

https://www.youtube.com/watch?v=sBCL53FMZe0

2018. augusztus 20-án, a nemzeti ünnepen mutatta be a Duna fölött 70 méter magas, mozgó, Csodaszarvas című fényszobrát, melyet szintén a CollMot Robotics és saját cége, az Open Dimension Kft-vel együttműködve hoztak létre, több kísérletet és próbarepülést követően.

 

A Dubniczay-palotában látható tárlaton egy kisebb méretű alkotását mutatjuk be: a Ketyegő című objekt 2004-ben készült. A piros, gumiból, szivacsból és elektronikus kijelzőből álló szív a megvilágított dobozban egyrészt emlékeztet minket a vásárokból ismerős tükrös mézeskalács szívekre, másrészt az akciófilmekben feltűnő bombákra, ahol a főhősnek a hatástalanítás érdekében döntenie kell, melyik vezetéket vágja el. (A rücskös, gyakorlatilag otromba felszín és négy különböző színű vezeték ezt a hatást erősíti fel.) Az értelmezés itt azonban többrétegű: a művelettel az életet, a szívet vagy egy bombát hatástalanítunk?