J.L.S.C. (Jó Labdaérzék Sport Club), fa intarzia

„Az animáció és határterületei foglalkoztatnak igazán, ez nagyon sok mindent érint: film, képzőművészet, irodalom. A legalapvetőbb motivációm a munkáimban a történetmesélés vágya, az arra leginkább alkalmas technikával, műfajjal. Ez egy alapvető kiindulási pont minden újabb projektnél. Nagyon fontosnak tartom az alkotói folyamatban a szabad kísérletezés, a médiumok közötti átjárhatóság kipróbálását. Szeretek mindig valami olyan új formát keresni a munkáimnak, amit korábban nem csináltam. Vagy csináltam, de nem abban a formában. Szóval, új helyzeteket generálok magamnak, ahol újabb kihívásokkal találkozom.” Csáki László

CSÁKI LÁSZLÓ (1977)

A Magyar Iparművészeti Főiskola (ma Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) videó szakán diplomázott. Az egyetemen tanított is, illetve a Média Design szak vezetője volt. Jelenleg a Budapesti Metropolitan Egyetem tanára. Elsősorban filmeket készít, úgynevezett krétaanimációkat, de más műfajban is alkot, például képregény, intarzia, fotó, print munkákat is készít, illetve könyvborítókat tervez az Európa Könyvkiadó könyveihez. Rendez reklámfilmeket, valamint zenekarok videóklipjeit, például a Péterfy Bori & Love Band vagy az Amorf Ördögök számára.

Honlapján animációs filmjeit, rövid filmjeit, videóklipjeit, valamint könyv borítóterveit is meg lehet nézni.

http://www.csakilaszlo.com/film/peterfy-bori-love-band-slow-dog-lassu-kutya

http://www.csakilaszlo.com/design/amos-oz-panther-in-the-basement-bookjacket-amosz-oz-parduc-a-pinceben-boritoterv

Egyik leghíresebb filmje a Kék Pelikán, mely az 1990-es évek vonatjegy-hamisítási lázát dolgozza fel, mely akkor tört ki Magyarországon, amikor ismét lehetett Nyugatra utazni. A film technikája is különleges, ugyanis iskolai táblára krétával készített rajzokat, amiket aztán megmozgattak. Mégsem tekinthető animációs filmnek, mivel rádió- és tévéműsorrészleteket és történelmi dokumentumokat is felhasznált.

https://www.youtube.com/watch?v=uKQQt4JWOVg

http://www.csakilaszlo.com/film/blue-pelikan-kek-pelikan-trailer

A veszprémi kiállításon egy különleges, intarzia technikára épülő alkotása, a J.L.S.C. (Jó Labdaérzék Sport Club) című, 2004-ben készült képe látható. A kép valójában az intarzia (eredetileg elsősorban bútoroknál használt, több különböző fajtájú fából készült berakás) ironikus szemléletű felhasználására épül, amit erősít, hogy ennek a technikának a kortárs képzőművészetben való alkalmazása nem jellemző. A játékosoknak labdafejük van, és abban az ismert pózban ülnek (több sorban), ahogy a focicsapatokat szokták fényképezni. A sötétebb és világosabb fafajták találkozása és az egész kép barna tónusa az 1960-as, 70-es évek formavilágát, hangulatát idézi. Hasonló intarziás munkáiból az acb Galériában nyílt kiállítás 2004-ben A kapus lakása címmel.

Filmjeivel a közönség nemcsak itthon, hanem nemzetközi filmfesztiválokon is találkozhat. (Pl.: elnyerte a 11.ALTER-NATIVE Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál nagydíját 2003-ban.)

2014-ben Balázs Béla-díjat kapott.