Magyarán 1-12. (2002, színes fotó, alumínium)

„Van egy alap hozzáállásom, egy habitusom, egy dolgokról való gondolkodásom, ami meghatároz. Ezért nem fontos, hogy közgazdász vagyok-e, vagy képzőművész. Ha egy ember reagál a világra, ha van mersze kiállni valami mellett, akkor érdemes élnie. Innentől kezdve mindegy, hogy ő jogász vagy művész.” Horváth Tibor

BODÓ SÁNDOR (1972) - HORVÁTH TIBOR (1976)

Bodó Sándor és Horváth Tibor a Magyar Képzőművészeti Egyetem intermédia szakán végeztek 2003-ban. Bodó Sándor, Esterházy Marcell és Horváth Tibor ugyanazon a napon védte meg a diplomáját. A védésen Bodó Sándor fehér selyemzsebkendőt próbált meg átnyújtani a bizottságnak, ha esetleg sírni vagy nevetni szeretnének (nem fogadták el), Horváth Tibor pedig a következő kéréssel fordult a bizottsághoz: „A Magyar Képzőművészeti Egyetem intermédia szakos hallgatójaként idén diplomázom. Diplomamunkámként egy Guinness-rekordot szeretnék felállítani, mégpedig a 'világ legrövidebb diplomavédése' kategóriában. A munka az én szereplésem lenne a vizsgabizottság előtt, mégpedig az a pár szó, hogy: Tisztelt Vizsgabizottság! Diplomamunkám a világ legrövidebb diplomavédése kategóriában indul Guinness világrekord-kísérletként. Kérem, ehhez járuljanak hozzá, és kérdés nélkül fogadják el ezt az eseményt a munkámnak. Köszönöm.” A bizottság közepesre értékelte a produkciót. Horváth Tibor 2008-ban elnyerte a Derkovits-ösztöndíjat. A pályázatra beadott munkája egy tulajdonképpeni szavazás volt, melynek keretében három kérdésre kellett igennel vagy nemmel válaszolni: megkapja-e 2008-ban a művész az ösztöndíjat, 2012-ben megosztja-e a Munkácsy-díjat és 2021-ben átveszi-e a Prima Primissima díjat? A befutott szavaztok mindegyike igennel szavazott az első kérdésre.

Horváth Tibor műveit nem lehet műfajokhoz kötni, készít fotókat, szobrokat, videókat egyaránt. A Liget Galériában 2009 nyarán rendezte meg az úgynevezett Egyhónapos Horváth nyaralást, melynek keretében mindennap egy új kiállítást hozott létre saját munkáiból.

https://www.youtube.com/watch?v=Xx50Zn4KN1E

Az „ad” néven működtetett népszerű Facebook-oldalán állandó kiállítás jelleggel osztja meg szellemes, irónikus napi rajzait. Jelenleg Berlinben él.

Bodó Sándor is rendszeresen szerepel kiállításokon.  2019-ben egy izgalmas tárlaton mutatta be műveit a galeri ffrindiau elnevezésű budai iparterületen működő kiállítóhelyen. Fotókat, assemblage-okat, digitális nyomatokat is láthatott a közönség. Emellett rendszeresen szerepel a Ludwig Múzeumban csoportos kiállításokon.

A veszprémi tárlaton a két művésznek egy közös alkotása, a Magyarán 1-12. (2002, színes fotó, alumínium) című mű látható. A különleges, 12 részből álló fotósorozat híres emberek portréit mutatja be zsíros kenyérre elhelyezett különböző zöldségekből megformázva. Szerepel itt Telly Savalas, Dante Alighieri, Jean-Paul Sartre, Goebbels, Mao-Ce Tung, Jeanne D’Arc, és még sokan mások. A tipikusan magyar „alapanyagra” elkészített portrék humorral és iróniával mutatják be a híres politikusokat, színészeket, filozófusokat, kiemelve jellegzetes tulajdonságaikat.

A Repeta című, az Irokéz Gyűjteményhez kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozásunk végén a diákok is elkészíthetik egymás „zsíros kenyér portréját”. A feladat mindig nagy sikert arat a gyerekek körében.

horváth tibor / outsiders out
horváth tibor / outsiders out