Csikász Galéria/ "sietni akarsz, de látod, hogy lassú vagy" című kiállításon tárlatvezetés és beszélgetés Somody Péterrel. Somody Péter Veszprémben született, jelenleg Pécsen él és dolgozik. Az érdeklődők 2006-ban láthatták alkotásait önálló kiállításon Veszprémben, szintén a Művészetek Háza Veszprém / Csikász Galériájában.

 

Somody Péter a 2000-es évek elején több, vékony rétegben terülő műgyanta rétegből hozta létre festői felületeit. Ezek a rétegek pigmentekkel megszínezve hol áttetsző, hol teljesen fedő színtesteket alkottak; többnyire amorf, szabadon alakuló „gombócos” formavilággal. 2015-től kezdődően a színből és festékből álló felületek sávos - csíkos mezőkkel, különböző sűrűségű, különböző frekvencián megszólaló képelemek társaságában kezdtek megjelenni. A képfelület technicizált olvasatúvá vált, a képalkotási technológia is megváltozott. Ugyanakkor nem változott meg a képről való alapvető gondolkodás, amely mindenkor vagy személyes vagy tárgyi habitust, karaktert és tulajdonságokat akar adni a látványnak úgy, hogy a szem taktilis élményéről mindeközben nem akar lemondani.
A legújabb képek ismét erőteljesen használják az öntött, lakk és műgyanta felületeket, ismét többet bíznak a csendben, lassan terülő festéktömegre. Ennek a rétegzett festőiségnek a reflexiója, olykor a felülírása a sprézett vagy csíkokkal átfestett technofestészeti „szomszédság”. A tárlat megtekintető 2021. július 3-ig, naponta 10-18 óráig, szünnap: vasárnap.

a kiállításról bővebben

A Művészetek Háza Veszprém rendezvényei és kiállításai védettségi igazolvánnyal látogathatóak.

Somody Péter "Sietni akarsz, de látod, hogy lassú vagy"
Nemzeti Kulturális Alap