Olvasólámpa
sorozatunkban közvetlenül magának az irodalmi műnek jut a főszerep. Ez már magában is kuriózum, minthogy a lehető legkevesebb dialógus, beszélgetés jellemzi a programokat. A meghívott szerző a közönséggel abban az értelemben kerül kapcsolatba, hogy művét, műveit, művének egyes részleteit maga a szerző olvassa fel. Az irodalmi rendezvényen ekként közvetlenül maga a mű hathat!

ONLINE követhető ezen a linken.

„Sokan emlékeztek a költők veszprémi találkozására. Kodolányi János is irt róla a Visszapillantó tükör című művében. M. Pásztor József tíz évvel ezelőtt pedig közölte a veszprémi programfüzet címlapját is könyvében. A vak Szántó György (akinek „bombázó” feleségét mindenki körülrajongta) is megemlíti az Öt fekete holló című művében a veszprémi éhezős kalandot, de azt azért hozzáfűzi: éhezni éheztek, de nem szomjaztak. És leírja, miként ültek hárman a Színházkertben, kicsit kapatos állapotban és termékeny eszmecserét folytattak a világ gondjairól: Ő maga, Illyés Gyula, s József Attila.
József Attila veszprémi látogatásának nincs irodalomtörténeti jelentősége, még életrajzi ismereteiben sem hoz változást. Egyszerűen csak érzelmi többletet ad  a veszprémiség megéléséhez: annyi kiválóság mellett íme, a költő emléke is itt van velünk valahol,  a város falai között.”

(részlet az Írók és kultuszok című Praznovszky Mihály-kötet József Attiláról szóló írásából)

Nemzeti Kulturális Alap