A Dubniczay palotában 18 órától.

Vendégünk: Tolnai Ottó Kossuth-díjas költő, író
Az est moderátora: Fenyvesi Ottó költő, író

Olvasólámpa sorozatunkban közvetlenül magának az irodalmi műnek jut a főszerep. Ez már magában is kuriózum, minthogy a lehető legkevesebb dialógus, beszélgetés jellemzi a programokat. A meghívott szerző a közönséggel abban az értelemben kerül kapcsolatba, hogy művét, műveit, művének egyes részleteit maga a szerző olvassa fel. Az irodalmi rendezvényen ekként közvetlenül maga a mű hathat!

Tolnai Ottó (Magyarkanizsa, 1940.) Kossuth-díjas szerbiai magyar költő, író, műfordító. A vajdasági magyar irodalom sokoldalú és kiemelkedő alakja. Műveit német, francia és szerb nyelvre fordították le.
Tisza-parti városban, Magyarkanizsán született. 1955 és 1959 között a zentai magyar gimnázium tanulója volt. 1959-1962-ben az Újvidéki Egyetemen, majd a Zágrábi Egyetemen tanult magyar nyelv és irodalom, illetve filozófia szakokon.
1961-től az újvidéki Ifjúság hetilap Symposion mellékletét szerkesztette Domonkos István, Fehér Kálmán, Koncz István társaságában, majd az ebből létrejövő, 1964-ben induló Új Symposion alapító munkatársa, 1969 és 1974 között főszerkesztője volt, ahonnan a jugoszláv cenzúra nyomására kellett távoznia. 1974 és 1994 között az Újvidéki Rádió magyar adásának szerkesztőjeként és képzőművészeti kritikusaként dolgozott. 1992-től 2004-ig az Új Symposion megszűnése után megalakult és Veszprémben megjelenő Ex Symposion főszerkesztője, azóta a szerkesztőség elnöke.
Fiatal éveitől kezdve Újvidéken élt, ahol barátaival, köztük Domonkos Istvánnal és Végel Lászlóval hamar a helyi irodalmi- és közélet jelentős szereplőivé váltak. Bayer aspirin című monodrámáját Jancsó Miklós rendezésében Ladik Katalin adta elő az Újvidéki Színházban 1981-ben.
1966-tól 1990-ig a Jugoszláv Írószövetség tagja, a szervezet utolsó elnöke volt, annak megszűnése előtt. 1994-től a Szabadka melletti Palicson él. 1998-tól a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tiszteletbeli tagja. 2001-ben a Digitális Irodalmi Akadémia tagjai közé választotta. 2004-ben egy évet DAAD-ösztöndíjjal Berlinben tartózkodott. 2005-ben Költő disznózsírból című könyvéért megkapta a Magyar Irodalmi Díjat.
2007-ben Kossuth-díjban részesült.
Sok szállal kötődik Veszprémhez is. Barátai, szerzőtársai élnek itt. Wilhelm-dalok című darabját a Petőfi Színházban is bemutatták.
A Vár Ucca Műhely is büszkélkedhet azzal, hogy a lapban is publikálja írásait.

Csatlakozz Facebook eseményünkhöz!

Nemzeti Kulturális Alap