Szent Iván-éjjelén minden megtörténhet! Színházi előadással, szitanyomó műhellyel, tárlatvezetésekkel, alkotópontokkal, koncertekkel, food desing-nal várjuk a hozzánk ellátogatókat.

A nyári napforduló az emberiség egyik legősibb ünnepe. Az év legrövidebb éjszakája egyben a legmisztikusabb is: ilyenkor a valóságon túli világ kapui tárva vannak, tündérek, koboldok, szellemek bóklásznak az emberek közt, fények gyúlnak az éjszakában és lángra lobbannak a szívek.
A Galériák Éjszakája programsorozat ehhez a varázslatos éjszakához kapcsolódik.

A Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény és a Csikász Galéria 17 és 22 óra között, a Dubniczay-palota 17 és 24 óra között látogatható.

17.00-19.00 Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény épülete, Vár u. 5.
Hogyan kerül a grafika a pólóra?
Szitanyomó műhely Fábián László és Jáger István grafikusművészekkel

17.30-18.00 MŰVÉSZETEK HÁZA / Csikász Galéria udvara
TABARIN: VESZEDELMES LEVELEK − az Alig Színpad előadása
Párizs a szerelem városa, a szerelem pedig kortalan, és nem törődik olyan akadályokkal, mint a házasság. Ezen elévülhetetlen tételt bizonyítjuk pajzánul, alávalóan, aljasan és becstelenül. 30 perces komédiánk bemutatja, miként próbálja − egy szegény hírvivő segítségével − két gazdag párizsi szomszéd a másik csodálatos feleségét elcsábítani. A darab 14 éven felülieknek ajánlott. (Az előadás ezüst minősítést kapott az Adácsi Faluszínjátszó Fesztiválon, 2018 novemberében.) 
TABARIN − Szabó Dániel, LUKÁCS – Solymossy Zoltán, PIPÁNDI − Fogl Krisztián, IZABELLA – Turzó Vivien, OLIMPIA/ A KIKIÁLTÓ – Balogh Borbála, RODOMONT kapitány – Solymossy András, Rendezte: Makai Márton

18.00-18.30 MŰVÉSZETEK HÁZA / Csikász Galéria
TALÁLKOZÁSOK
Beszélgetés PÉTERFY ÁBEL képzőművésszel
Az idei Veszprémi Tavaszi Tárlat fődíjas képzőművészével, a Balatonkenesén élő Péterfy Ábellel beszélgetünk: mi inspirálja, honnan meríti témáit, miért fontos számára a víz, a Balaton közelsége?
Egy festő miért tervez játszótereket? 
Beszélgetőpartnere: Áfrány Gábor

MŰVÉSZETEK HÁZA / Dubniczay-palota 17.00-24.00 folyamatos programok 
Mindenki lehet művész – alkossunk a hársfa alatt!
VÉLETLEN TALÁLKOZÁS – a művel, a műben
Dienes Attila Véletlen találkozás című plasztikája a Veszprémi Tavaszi Tárlaton látható. Keretbe zárt gömbök, atomháló vagy pókháló? Közösen készítünk egy hasonlót – kicsit másképp. Dienes Attila a tárlat díjazott művésze.
BAUHAUS 100
A Bauhaus, a Németországban 100 évvel ezelőtt, 1919-ben alapított és megnyitott – máig nagyhatású – komplex művészeti iskola. „Az élet átfogó esztétikai reformja a hétköznapok világától a művészetekig.” Több, mint iskola, több, mint műhely, több, mint művészi közösség. 
Ézsiás István Konstelláció című konstruktivista műve alapján mindenki megalkothatja saját Bauhaus „emlékművét”, egy színes, hazavihető reliefet.
GALAGONYA
Weöres Sándor versében „őszi éjjel izzik a galagonya ruhája”, nálunk a Galériák Éjjelén tündökölhet a bokor. 
Varga Ferenc Galagonyabokor című, az Irokéz Gyűjteményben látható leheletfinom rajzának másolatát közösen tovább rajzolhatjuk, izzóvá színezhetjük.
FÖLD, VÍZ, LEVEGŐ, TŰZ = TÉGLA
A téglában a négy elem egyesül: földből, vízből gyúrjuk, levegőn szárítjuk, tűzben égetjük. Ha elkészül, életünk építőkövévé válik, biztonságot, menedéket nyújt a belőle készült „fészek”. Készítsd el saját kicsi tégládat! 
Vagy játssz a formákkal, mint Jeney Zoltán a Veszprémi Tavaszi Tárlaton kiállított plasztikáin!

Dubniczay-palota / Múzeumkávézó
Magyarósi Éva kiállítása

17.30-tól hajnalig MŰVÉSZETEK HÁZA / Dubniczay-palota udvar
a Banzáj Jam Session zenél

18.00 órától 
Borkóstolás, zsíros kenyér design, zene, tánc

18.30-19.00 MŰVÉSZETEK HÁZA / Dubniczay-palota, Várgaléria
MAGAS HŐFOKON
Beszélgetés PATTANTYÚS ORSOLYA keramikus művésszel és PATTANTYÚS GERGŐ üvegművésszel
Révfülöpön a Fény utcában születnek ősi technikával, modern szemlélettel, nagy odaadással a fújt hutaüvegek és a keleti, letisztult gondolkodásmódot tükröző kerámiák: Rippl-Rónai kelyhei, század eleji sörösüvegek, pincetokpalackok, a Balaton mély kékjét és zöldjét idéző teáskészletek. Stílusról, arányrendről, szépségről és titkokról beszélgetünk a tűzben született művek alkotóival. A művészeket Dohnál Szonja kérdezi.

19.30-20.30 MŰVÉSZETEK HÁZA / Dubniczay-palota udvara
AZ EMLÉKEK ÍZE − Belekóstolni mások emlékeibe
GÓG ANGÉLA food designer és formatervező előadása
Milyen a boldogság íze? Milyen emlékeink vannak a nagybetűs vasárnapi ebédekről? Hogyan tudjuk megkóstolni mások történeteit? Góg Angéla Az emlékek cukrászdája és A vasárnapi ebéd alkotója segít megválaszolni ezeket a kérdéseket. Megismerkedhetünk az ízek által keltett kollektív és személyes emlékek kapcsolatával, valamint az étellel, mint ehető üzenettel.

21.00-22.00 MŰVÉSZETEK HÁZA / Dubniczay-palota, Irokéz Gyűjtemény
Szavak tükre – Irodalmi tárlatvezetés a barokk termekben
Írók, költők, a Vár Ucca Műhely szerzői és slammerek olvasnak fel saját műveikből, melyeket a képzőművészeti alkotások inspiráltak. Kötetlen séta a szerzőkkel a képek és szobrok között.

22.00-23.00 MŰVÉSZETEK HÁZA / Dubniczay-palota, Tegulárium
ÉDEN
Beszélgetés MAGYARÓSI ÉVA animációs filmrendezővel, képzőművésszel
Filmjeiben keveredik az írás, a rajz, a zene, az animáció. Lírai hangvételű munkái rendkívül őszinték. Intim, személyes élmények, valós és kitalált történetek, szimbolikus állat- és növényfigurák keverednek és állnak össze történetté. Érzelmekről, a lélekről mesélnek. Filmjeivel rangos fesztiválokon nyert díjakat, képeit Párizsban és Magyarországon is több helyen kiállították.

23.00-24.00 MŰVÉSZETEK HÁZA / Dubniczay-palota, Irokéz Gyűjtemény
Nomen est omen
Tárlatvezetés a Moholy-Nagy László teremben
Pados Gábor műgyűjtővel és Hegyeshalmi László kurátorral az Irokéz Gyűjtemény kortárs kiállításán. 
Érdekességek, különlegességek művekről és művészekről.

00.00-00.30 MŰVÉSZETEK HÁZA / Dubniczay-palota, Tegulárium
KÉPZELT PÖR − DUBNICZAY VS. PADÁNYI
Purgatóriumi tűzzománckép félórában
Közkívánatra újra bemutatjuk a 2017-ben született felolvasószínpadi előadást
Padányi Bíró Márton 1745-62 között volt veszprémi püspök, az ő idejében alakult ki a vár mostani arculata. Dubniczay István 1740-63 között éneklőkanonok Veszprémben. A legendák szerint sok konfliktus volt köztük, csupán az ellenreformáció érdekében tudtak együttműködni. Az ő konfliktusukról, annak feltételezett okairól szól a darab, amelyet Vida Beáta történész tényfeltáró nyomozása alapján „rémálmodott”: Tóth Loon
PADÁNYI BÍRÓ MÁRTON – Reider László, DUBNICZAY ISTVÁN – Máté P. Gábor, ÉGI BÍRÓ – Módri Györgyi

Múzeumok Éjszakája / Galériák Éjjele